Hoe kies je de ideale backpack?

Ga je voor het eerst een langdurig avontuur aan door met je backpack de wereld te verkennen? Of ben je gewoon die koffer zat die je elke vakantie achter je aan moet trekken? Een backpack of gewoon rugzak is een uitkomst met vele gemakken.

Daarom eerst nog even de voordelen opgesomd van een backpack voor dat we de vraag gaan behandelen: hoe kies ik de ideale backpack?

  • Het aangenaamste is toch wel de bewegingsvrijheid. Je hebt beide handen vrij om van alles te kunnen doen; foto’s maken, bellen, whatsappen, de routebeschrijving lezen, een trap aflopen etc. etc.
  • Het gaat gebeuren dat je trappen op en af moet lopen. Het spreekt voor zich dat dit een stuk makkelijker gaat met een backpack dan met een koffer.
  • Als je niet wilt opvallen door met je koffer over straat te lopen, waarvan de wieltjes een orkest aan geluid maken, dan geeft de backpack ook een uitkomst. Je kan geruisloos je zelf verplaatsen. Al valt een volgestouwde backpack nog steeds op…
  • Met een backpack ben je sneller! Je krijgt geen lamme arm van het getrek en je blijft nergens achter steken of hangen.
  • Een backpack is erg functioneel. Het heeft verschillende vakken om je kleding in op te bergen en touwtjes om overige spullen aan te hangen, bijvoorbeeld een paar schoenen of een natte handdoek.

De ideale backpack is voor iedereen verschillend. Het is namelijk erg afhankelijk wat voor activiteiten je er mee gaat ondernemen en wat voor postuur je hebt. Iemand die vrij groot en sterk is kan meer kilo’s dragen dan iemand die dat niet is. Over het algemeen is  het natuurlijk wenselijk, groot of klein postuur, om zo min mogelijk je schouders te belasten. Het moet immers niet de reispret drukken! Het gevaar schuilt voornamelijk in je eigen hoofd. Als je gaat denken wat je allemaal moet meenemen denk je al gauw dat  je een enorme backpack nodig hebt.


Tip: een truc is om een kleinere backpack te kiezen, waardoor je je zelf dwingt om ook minder mee te nemen!


Maar wat is een kleine en een grote backpack? Aan een kleine backpack moet je denken aan een inhoud van tussen de 30 en 45 liter. Dit is ideaal voor een reis of vakantie van ongeveer een maand. Je kan het zelfs gebruiken voor weekendjes weg.
Een grote backpack is 65 liter of meer. Deze worden vaak gebruikt voor reizen van een aantal maanden of trekkingstochten. Alles tussen de 45 en 65 liter is een grijs gebied. Een backpack van bijvoorbeeld 50 of 55 liter kan je gebruiken voor een grote reis mits je weinig meeneemt of voor een kleine vakantie waarbij je veel wilt meenemen.


Reminder: gemiddeld weegt een backpack tussen de 12 en 16 kg. Het is natuurlijk afhankelijk of je naar een warmer of kouder klimaat reist. De kans is groot dat je backpack zwaarder is bij terugkomst dan bij vertrek!


Zorg ervoor dat je de backpack goed uittest in een winkel. Vraag of ze de backpack kunnen vullen, zodat je weet hoe het voelt als deze is ingepakt. Let dan goed op dat de heupband op je heupen rust en niet naast je heupen. Zodra je de heupband goed strak aantrekt verlicht dit de last op je schouders. Zeker als je de schouderbanden wat losser stelt. Door zware spullen onderin je backpack te stoppen en tegen je rug aan verhoogt dit de draagcomfort en stabiliteit.

Samenvattend, de ideale backpack is afhankelijk van:

  • Je postuur; ben je groot of klein?
  • De activiteiten die je gaat ondernemen; trekkingstochten of reizen?
  • De reisduur; enkele weken of enkele maanden?
  • Het klimaat waar je naartoe gaat; is het warm, vochtig of koud?

Voorbeeld: ga je enkele maanden op reis naar een land met een vergelijkbaar of warmer klimaat als Nederland, is een backpack ter vervanging van je koffer en laat je je backpack achter in je verblijf als je op stap gaat? Kies dan voor een backpack met maximaal een inhoud van 65 liter.


Uiteindelijk gaat het erom dat je je backpack lekker vindt zitten en er een goed gevoel bij hebt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>