Voor vertrek

Wat komt er allemaal bij de voorbereiding van een reis kijken?

Of het nu een weekendje weg is, een vakantie of een reis van enkele maanden, er komt altijd een hoop bij kijken. En zoals met veel dingen; een goede voorbereiding scheelt een hoop ongemak. Maar zo’n voorbereiding kan best stressvol zijn. Er gaat van alles door je hoofd. Het scheelt natuurlijk wel of je maar een paar dagen weg gaat of voor een heel jaar.
De thuissituatie speelt ook een rol in de voorbereiding. Als je alleen woont en weg gaat zijn er meer zaken die de aandacht vragen dan als je met andere samenwoont die thuis blijven. Bijvoorbeeld de stroom wel of niet uitzetten op elektrische apparaten.

Het is handig om gelijk te beginnen met een inpaklijst of een to-do lijst zodra je weet wanneer het nieuwe avontuur gepland staat. Deze kan je gedurende de voorbereiding bijhouden. Ook kunnen mensen in je omgeving deze aanvullen. Op die manier is de kans kleiner dat je dingen gaat vergeten.

Om je op weg te helpen staan hieronder al een aantal reminders en tips opgesomd die handig kunnen zijn voor de voorbereiding van jouw nieuwe avontuur.

 

Vergeet niet om na te gaan of je nog inentingen nodig hebt. Hou rekening met 6 tot 8 weken vóór vertrek.

Maak één of meerdere kopieën van belangrijke documenten en pasjes, zoals je reisverzekering, bankpas(sen), ID, paspoort, visa en verdeel deze over je bagage.

Zorg dat je reis-/annuleringsverzekering op orde is.

Zorg dat je pinpas wereldwijd kan gebruiken en niet alleen in Europa.

Doe een controlebeurt van je auto en zorg dat alles in orde is. Denk bijvoorbeeld aan de oliepeil, bandenspanning, verlichting, maar ook de aanwezigheid van een gevarendriehoek, EHBO-kit en veiligheidshesjes.

Check of je paspoort nog (lang genoeg) geldig is. Elk land heeft hier zijn eigen regels voor, maar doorgaans moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst of vertrek.

Betaal eventuele openstaande rekeningen, zodat je niet tijdens je reis of vakantie niet onaangenaam verrast wordt.

Zet de verwarming uit en voorkom een hoge energierekening.

Zet het vuilnis buiten en voorkom ongedierte.

Zet wekkers uit voor eventuele huisgenoten.

Stel een voicemail en/of out-of-office assistant in.

Zorg dat alle elektrische apparaten afgesloten zijn van het stroomnetwerk, zodat eventuele kortsluiting (en brand) voorkomen kan worden.
Maak een eigen website om iedereen op de hoogte houden van je avonturen en benodigde thuisblijversinformatie.

Bezoek de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht of de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen voor meer informatie en inspiratie.

Wordt abonnee van tijdschriften op het gebied van reizen waar je ook veel informatie en inspiratie kan op doen.

Vraag alvast een bankrekening aan in het betreffende land indien je naast reizen ook gaat werken in dat land.

Begin zo vroeg mogelijk met het maken van een inpaklijst en vul deze elke keer aan als je iets te binnen schiet. Dit kan je bijvoorbeeld erg gemakkelijk in Wunderlist maken.

Vertaal je CV naar het Engels of Spaans, zodat je gelijk kunt solliciteren als je een leuke baan onderweg tegen komt. Moet je natuurlijk wel in het bezit zijn van een visum die dit toelaat!

Maak een overzicht van belangrijke adressen en telefoonnummers voor jezelf en voor thuisblijvers, van bijvoorbeeld consulaten, hotels/hostels en contactpersonen.

Haal alvast voor een bepaald bedrag aan valuta van het land waar je (als eerste) naartoe gaat.

Maak verschillende afspeellijsten (bijv. via Spotify) op je telefoon en/of tablet en download deze zodat ze ook offline beschikbaar zijn.

Machtig iemand voor je bankzaken in Nederland als je zelf niet in de gelegenheid bent om dit vanuit het buitenland te regelen.

Zorg dat iemand tijdelijk op je appartement/woning kan passen. Dit scheelt weer kosten voor de huur.

Sluit eventueel verlichting aan op een timer t.b.v. het voorkomen van inbraak.

Organiseer een afscheidsparty!